Judetul Cluj, pe lista de obiective nationale ale Comisiei Europene

Pe lista de 200 de proiecte, in valoare totala de 62,5 miliarde de euro, pe care Romania a inaintat- o Comisiei Europene (vezi varianta PDF) judetul Cluj se regaseste in cadrul urmatoarelor obiective de investitii strategice:

1. Constructia unui drum de legatura intre Republica Moldova-Ucraina-Ungaria si Europa Centrala(Autostrada Montana), in valoare de 7,5 miliarde de euro, cu traseul: Ungheni – Iasi – Targu Mures – Turda – Gilau – Bors.

2. Modernizarea legaturii feroviare intre Europa si Ucraina, respectiv Republica Moldova, prin “Euro Transsylvania Rail” la standarde europene, pe traseul traseul Episcopia Bihor – Oradea – Cluj Napoca – Dej – Vatra Dornei – Suceava – Pascani – Iasi – Ungheni.

3. Dezvoltarea retelei de canalizare in judetele Cluj si Salaj, proiect derulat de S.C. Compania de Apa Somes S.A., prin actiuni de extindere si reabilitare a retelelor de apa potabila si canalizare, de realizare a unor instalatii de epurare a apelor uzate, statii de pompare si echipamente

Universitatile clujene se extind:

  • Proiectul de extindere si modernizare a cladirii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), cu o suprafata construita de 220 metri patrati si zona construita de 1.485 metri patrati.
  • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a mai depus un proiect pentru realizarea unei cladiri multifunctionale. Bugetul cerut de la Comisia Europeana pentru acest obiectiv este de 2,95 de miliarde de euro.
  • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a mai depus un proiect de infrastructura pentru un spatiu pentru conferinte publice si expozitii.
  • Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca mai solicita finantare pentru Facultatea de Geografie. Facultatea de Studii Europene si Facultatea de Teatru si Televiziune solicita, de asemenea, finantare pentru constructie de depozite, pentru o camera tehnica si pentru un adapost de protectie civila.
  • Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca construieste un Amfiteatru nou, pentru care solicita un buget de 12 miliarde de euro.
  • Institutul Onclogic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca construieste o cladire pentru Sectia de Hematologie, prin demolarea unei “baze zoo”.
  • Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca constuieste Institutul de Nutritie si Patologie Animale, in valoare de 13,5 miliarde de euro.
  • Obiectivul de importanta majora comunitara, locala si regionala este constuirea Spitalului Regional de Urgenta Cluj, pentru care se solicita Comisiei Europene suma de 200 de miliarde de euro.

Comisia Europeana a lansat un fond de 21 de miliarde de euro pentru investitii strategice, despre care estimeaza ca va genera investitii in valoare totala de 315 miliarde de euro la nivel european in perioada 2015-2017.

Planul lui Juncker, prezentat, pe 26 noiembrie, in Parlamentul European, porneste de la un fond de 21 de miliarde de euro(16 miliarde de de la Comisia Europeana, 5 miliarde de la Banca Europeana pentru Investitii) – care, insa, ar urma sa fie angrenat in scheme de garantii europene la creditare si combinat cu fondurile europene de investitii.

Sursa: Hotnews / ZiardeCluj